Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Petőfi Sándor
  2023-01-01 22:22:40, vasárnap
 
   
 


1823. január 1-én, Kiskőrösön jött a világra. Apja, Petrovics István mészáros mester, anyja Hrúz Mária.

Petőfi Sándor

Petőfi két éves korában, mindannyian Kiskunfélegyházára költöztek. Selmecen járt iskolába, ám tizenöt éves korában nem járhatott tovább a líceumba. Épphogy önmaga fenntartására volt elég a pénze, mikor egy színházban felfogadták mindenesnek. Ezután gyerekek tanítását vállalta, majd Sopronban elment katonának. Miután leszerelt, sokáig vándorolt, azonban 1841 októberében már a tanulók életét élhette, mivel a pápai kollégiumban járhatott iskolába. Pápán nem csak az iskolának örülhetett, hanem annak is, hogy megismerkedett Jókai Mórral.

A borozó című verse volt az első sikere, mivel az Athenaeum nevű folyóiratban, amely mind szépirodalmi, mind tudományos cikkeket is közölt, 1842-ben megjelent a költemény. Ugyanezen évben vándorszínészként kereste a kenyerét, azonban súlyosan megbetegedett Debrecenben, de Pákh Albert védelmébe vette, ez idő alatt írt körülbelül nyolcvan verset.

Ezután nekiindult a nagy útnak: 1844 februárjában Pestre ment, hogy találjon kiadót, és sikerrel járt. Vörösmarty Mihály elvállalta a kiadást, és mivel neki is és Bajzának is tetszettek a költemények, a Pesti Divatlapban ajánlott egy lehetőséget Vahot Imre. A segédszerkesztői állást Petőfi elfogadta, majd áprilistól júniusig Dunavecsére költözött, hogy a szüleivel lehessen. Ebből a három hónapból származnak az Egy estém otthon és az István öcsémhez című versek is. Miután eldöntötte, hogy a költészetnek szenteli életét, és nem színészkedik többet, a Pesti Divatlap szerkesztőjeként rengeteg verset írt, amelyek az olvasóknak nagyon tetszettek.

Ebben az időszakban kezdték el az emberek jobban tisztelni és gyűjteni a népköltészeti alkotásokat. Ennek köszönhető, hogy versei ekkora sikernek örvendtek, mivel a költő inkább a népies stílust favorizálta. Egy idő után azonban eddigi verseivel szöges ellentétben kezdett költeni, és ezt az olvasók éles kritikákkal válaszolták meg. Annak ellenére, hogy költeményeit továbbra is csak ott volt hajlandó publikálni, 1845-ben otthagyta a Divatlap szerkesztőségét. Noha pályája jól indult, a hullámvölgyek nem voltak elkerülhetők.

1845-ben elkezdett más műfajokat is kipróbálni, erős szerelemvágy ihlette verseit. 1846-ban alakított egy csoportot, a Tízek Társaságát. Ez egy érdekszövetség volt, amelybe olyan embereket hívott meg, akik olyan elveket követtek, mint ő. Jókai Mór, Tompa Mihály, Degré Alajos, Obernyik Károly, Pálffy Albert, Bérczy Károly, Pákh Albert, Lisznyai Kálmán és Kerényi Frigyes voltak tagjai az alapító mellett. Ekkor kezdte úgy érezni a költő, hogy a népi élet elemeinek felmutatása helyett a politikai erők jó kézbe adásáért akar küzdeni. Arany Jánossal is összebarátkozott, és levelezésüket a magyar irodalom máig őrzi. Ebben az évben nem csak költői életében jött nagy fordulat, hanem magánéletében is. Erdélyben megismerte első nagy múzsáját, szerelmét, Szendrey Júliát. A következő év szeptemberében összeházasodtak, éppen az első évfordulójukon. Miután a mézeshetekre Koltóra utaztak, novemberben visszatértek Pestre. Az egyszínű hétköznapokból csak januárban az olasz, utána pedig februárban a francia forradalom tudta kizökkenteni.

1848. március 15-e hozta el a nagy fordulópontot Petőfi életében, mivel nem csak a 12 pont megírásában játszott jelentős szerepet a márciusi ifjak vezéreként, hanem a Nemzeti dal költésével is lázba hozta az embereket, ami pontosan kifejezte érzéseiket, gondolataikat. Ám mint mindennek, a dicsőségének is eljött a vége. Gondjai egyre csak szaporodtak: annak ellenére, hogy Júlia december 15-én megszülte a kis Zoltánt, Petőfinek tavasszal el kell temetnie szüleit.

Előzőleg Bem segédtisztje, majd őrnagya volt, azonban szabadságot kért a temetés miatt, és ezzel együtt ragjától is elbúcsúzott. Később újra elment katonának Bemhez, azonban 1849. július 31-én Segesváron életét vesztette.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: összebarátkozott, segédszerkesztői, szerkesztőjeként, összeházasodtak, szerkesztőségét, évfordulójukon, szeptemberében, megismerkedett, érdekszövetség, hétköznapokból, hullámvölgyek, fordulópontot, fenntartására, népköltészeti, gondolataikat, magánéletében, levelezésüket, megbetegedett, kollégiumban, visszatértek, kizökkenteni, mézeshetekre, folyóiratban, költeményeit, színészkedik, elkerülhetők, februárjában, költészetnek, szerelemvágy, dicsőségének, szépirodalmi, segédtisztje, szaporodtak, költemények, divatlapban, októberében, színházban felfogadták, tanulók életét, pápai kollégiumban, iskolának örülhetett, borozó című, első sikere, nagy útnak, lehetőséget Vahot, segédszerkesztői állást, szüleivel lehessen, három hónapból, költészetnek szenteli, olvasóknak nagyon, időszakban kezdték, emberek jobban, népköltészeti alkotásokat, Petőfi Sándor, Petrovics István, Hrúz Mária, Jókai Mórral, Pákh Albert, Vörösmarty Mihály, Pesti Divatlapban, Vahot Imre, Pesti Divatlap, Tízek Társaságát, Jókai Mór, Tompa Mihály, Degré Alajos, Obernyik Károly, Pálffy Albert, Bérczy Károly, Lisznyai Kálmán, Kerényi Frigyes, Arany Jánossal, Szendrey Júliát, Előzőleg Bem,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Rátalálsz  A boldog családok mind hasonló...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Elköszönt  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Éretlen vers  Próbálj meg ...  Alázat  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Png telefon  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Radikális szeretet  Png virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Albert Einsteinről  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png csokor  Akik bántanak téged  Rátalálsz  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Adakozás  Tanuld meg ezt a versemet  Minden harmadik...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Ami embereknek lehetetlen, az...  A Megváltó szolgálatában  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 20  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mai harmónia kártyám  Szép álmokat!  Hiányzik  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó cicák  Szép estét  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Rátalálsz  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
színházban felfogadták, tanulók életét, pápai kollégiumban, iskolának örülhetett, borozó című, első sikere, nagy útnak, lehetőséget Vahot, segédszerkesztői állást, szüleivel lehessen, három hónapból, költészetnek szenteli, olvasóknak nagyon, időszakban kezdték, emberek jobban, népköltészeti alkotásokat, költő inkább, népies stílust, olvasók éles, érdekszövetség volt, alapító mellett, népi élet, politikai erők, magyar irodalom, első évfordulójukon, mézeshetekre Koltóra, egyszínű hétköznapokból, francia forradalom, nagy fordulópontot, márciusi ifjak, temetés miatt, összebarátkozott, segédszerkesztői, szerkesztőjeként, összeházasodtak, szerkesztőségét, évfordulójukon, szeptemberében, megismerkedett, érdekszövetség, hétköznapokból, hullámvölgyek, fordulópontot, fenntartására, népköltészeti, gondolataikat, magánéletében, levelezésüket, megbetegedett, kollégiumban, visszatértek, kizökkenteni, mézeshetekre, folyóiratban, költeményeit, színészkedik, elkerülhetők, februárjában, költészetnek, szerelemvágy, dicsőségének, szépirodalmi, segédtisztje, szaporodtak, költemények, divatlapban, októberében, lehetőséget, ellentétben, megírásában, kritikákkal, novemberben, debrecenben, szabadságot, felmutatása, alkotásokat, válaszolták, elbúcsúzott, dunavecsére, mindannyian, felfogadták, favorizálta, mindenesnek, segesváron, körülbelül, nekiindult, örülhetett, kiskőrösön, tetszettek, költésével, érzéseiket, megismerte, eldöntötte, publikálni, társaságát, tudományos, vörösmarty, elvállalta, olvasóknak, áprilistól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 150 db bejegyzés
e év: 599 db bejegyzés
Összes: 9055 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2603
  • e Hét: 14119
  • e Hónap: 23141
  • e Év: 90906
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.